samedi 28 novembre 2015

Vitamineboost PrEpStO

Hoewel ik deze post op de kortste dag van het jaar wilde posten, heb ik het iets naar voren geschoven.

Als we het hebben over vitamines, dan denken we als snel aan sinaasappels, citroenen en ander fruit. Er zijn veel mensen die ook weten dat diverse groenten een rijke bron aan vitaminen kunnen leveren. Maar dat sommige (verse)kruiden een stuk meer vitamine C bevat dan een sinaasappel is bij de meesten onbekend.

Nu kan je als prepper natuurlijk een flinke voorraad vitamine C (ascorbinezuur) hebben ingeslagen, maar waar ik het over wil hebben is de fictieve situatie dat je te maken krijg met een langdurige SHTF in april, en dat je rond november/december de bodem van je voorraad heb bereikt.

Als we rond dit tijdstip een blik op de moestuin werpen dan zien we een lege vlakte met misschien nog wat prei, maar veel keuze zal er niet meer.
Als ik in mijn tuin kijk dat zie ik nog wel een flinke hoeveelheid Oost Indische kers, die ik ooit met 3 zaadjes 2 jaar geleden als bodembedekker had gepland.

Naam: oik.jpg Bekeken: 0 Groote: 161,8 KB

De Oost-Indische kers is een eetbare plant, die geheel eetbaar is (stengel/blad/bloem/zaad) en deze plant heeft een zeer hoog vitamine C gehalte. (ook ijzer, jodium en fosfor)

Nu moeten we natuurlijk niet alles geloven wat er in deze link vermeld staat.

Maar dat de bloemen van deze plant ongeveer 130mg vitamine C per 100 gram bevatten kunnen we denk ik wel voor waarheid aannemen.
De bladeren zitten zo rond de 100mg vitamine C per 100 gram, en dat is 10 keer meer dan sla, en zelfs 2 keer zoveel als een sinaasappel.
Meer dan 75 mg heb je dagelijks niet nodig, dus met 100 gram waterkers heb je voldoende aan de ADH.

Nu is het mogelijk om deze bladeren gewoon als sla te eten, het proeft als waterkers.
Maar om nu wat losse bladeren tussen een paar boterhammen te plaatsen is niet echt praktisch.

Pesto, maar dan net iets anders.

Pesto is oorspronkelijk een Italiaanse saus,
Het bestaat uit: olijfolie, basilicumblaadjes knoflook zeezout, Parmezaanse kaas, en pijnboompitten.
Omdat ik vind dat je minimaal het originele recept moet proberen voordat je aan de slag gaat met een alternatief heb ik vorige maand mijn laatste basilicum geplukt, en ben aan de slag gegaan.

Naam: Basilicum.jpg Bekeken: 0 Groote: 166,5 KB

De gele bloemetjes zijn bloemen van rucola, zijn eetbaar en is mooi als garnering, dat andere is oregano, en heb ik niet gebruikt.

Het recept is als volgt:

  • 1 eenheid basilicum (ik zat op 30 gram)
  • Zelfde eenheid gewicht aan pijnboompitten
  • Zelfde eenheid gewicht aan Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 teen knoflook
  • Scheutje goede olijfolie
  • Een snufje zout
  • Een beetje peper


Hierna het geheel via een houten of keramische vijzel tot een smeuïge massa fijnstampen.

Naam: 1epoging.jpg Bekeken: 0 Groote: 68,3 KB

De pesto smaakte heerlijk. Zo heerlijk dat ik niet eens de kans heb gehad om er een foto van te maken.

Maar dat was dus vorige maand, vandaag aan de slag gegaan met een pesto gebaseerd op Oost-Indische kers.

Ik hou het lekker simpel en niet teveel, namelijk:

Naam: oogst.jpg Bekeken: 0 Groote: 79,0 KB

  • 40 gram bloem/blad
  • 40 gram kaas (gedroogde Parmezaanse kaas)
  • 40 gram “pijnboompitten voor de armen” oftewel walnoot
  • 1 teen knoflook
  • Een goede olijfolie
  • Snufje zout
  • Geen peper!


Naam: Ing_overz.jpg Bekeken: 0 Groote: 126,7 KB

Staafmixer is voor watjes, dus we gaan aan de slag met het koksmes.

Naam: lekker_handwerk.jpg Bekeken: 0 Groote: 122,7 KB

Knoflook fijn kneuzen/stampen in de vijzel
Blad fijn snijden/hakken, eerst met een snijbeweging, en hierna lekker hakken/choppen.

Naam: Chop_chop.jpg Bekeken: 0 Groote: 122,7 KB

Plaatsen in de vijzel.
Hierna de kaas, walnoot, snufje zout, en wat olie om het een smeuïge massa te maken.

Naam: 2015-11-28 00.07.54.jpg Bekeken: 0 Groote: 65,7 KB

Deze Pesto even proeven en naar smaak wat extra zout toevoegen.
Deze Pesto is verrassend lekker, en bevat meer vitamine C dan een vol glas sinaasappelsap.

De kans dat je tijdens een SHTF sinaasappelsap kan bemachtigen acht ik overigens een stuk kleiner dan het bemachtigen van oost-Indische kers.

Deze pesto kan je ongeveer 1 week bewaren op een koele plaats, maar zorg ervoor dat er een laagje olie op staat.

Naam: gewicht_minus_100gram.jpg Bekeken: 0 Groote: 60,9 KB
(dit is 148 gram pesto, gewicht schaaltje is 100 gram)

Waarom niet met rucola of iets anders?

Dat kan wel, maar rucola bevat ongeveer 15mg vit c per 100 gram.
Peterselie zou wel kunnen, dat zit rond de 100mg per 100 gram, maar lijkt me niet zo smakelijk.

Toepassing:

Pesto is lekker op een toastje, maar je kan er zoveel meer mee doen.
Toevoegen aan een pastagerecht, op een pizza, maar ook als broodbeleg.

Je hoeft niet te wachten op een SHTF om dit recept uit te proberen, het is erg eenvoudig om het te maken, binnen 5 minuten ben je klaar, en je hoeft niks te verwarmen/koken.

Oost-indische kers is in ons klimaat 1 jarig. Dit komt omdat hij geen vorst kan verdragen. Echter zal de plant in het voorjaar weer terugkomen door de zaden die de plant heeft achtergelaten.

Tip:
Deze ultieme preppers plant heeft een zeer hoge WAF
Want deze plant past prima in de bloementuin, en je moet ook een stuk minder onkruid wieden.
Dus mijn advies is om alvast wat zaden te bemachtigen zodat je volgend jaar een prima (natuurlijke) bron aan vitamine C in je eigen tuin heb zitten.
Bijgevoegde Afbeeldingen
         


Vitamineboost PrEpStO

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire