Je hebt kinderen of wil zelf een verfrissend drankje. De limonade uit de winkel is ofwel sterk overprijsd of bevat te veel suikers. Hoe kan het lekkerder, onafhankelijker, gezonder ?
Na een tijdje googlen kwam ik op volgend recept uit dat ik net probeerde en proefondervindelijk (2 fijnproevers in huis) bijstel naar de smaak van de kinderen :
1 liter water
6 eetlepels suiker
200 g gemberknol
1 citroen
24 blaadjes gehakte munt.
Je raspt de knol. Schillen hoeft niet, te veel werk. Wat te klein is om te raspen snij je in kleinere stukken.
De geraspte gember doe je in een kookpot, samen met de suiker en het water.
Je laat het zootje even koken, een paar minuten, om alle smaakstoffen uit de gember te halen.
Daarna giet je alles door een trechter in een grote kan.
Je lengt aan met ongeveer 3 liter spuitwater toe.
Je voegt naar eigen smaak citroen toe.
Om het geheel wat zoeter (maar toch gezond) te krijgen kan je sacharose toevoegen. Of blaadjes stevia uit de tuin. Dat moet ik nog eens testen maar je zou ze kunnen meekoken. Ik weet nog niet welke invloed dat heeft op de kleur en de smaak. Wordt vervolgd.
Om het geheel lekker fris te krijgen voeg je wat ijsblokjes toe.
Mijn eerste testje verliep positief maar ik had geen citroen in huis en gebruikte limoensap. Ook de munt voegde ik nog niet toe.
Van het steviaplantje in de tuin weet ik nog niet of het plantje zal gedijen. Als dat wel het geval is, dan wil ik het aantal plantjes vergroten en de blaadjes gebruiken als zoetstof.
Bemerking. Gember is een tropische plant die volgens mij n een bloempot binnen wel te kweken moet zijn. Binnenkort wil ik hiermee ook wat gaan testen. Als dat lukt, dan worden we nog wat onafhankelijker. Suiker halen we uit onze ijzeren voorraad. Als alternatief zou je kunnen suikerbiet kweken of kunstmatige zoetstof gebruiken of -dat is nog even afwachten- stevia uit de tuin. Dat laatste lijkt mij de eenvoudigste oplossing.
Schol !
Na een tijdje googlen kwam ik op volgend recept uit dat ik net probeerde en proefondervindelijk (2 fijnproevers in huis) bijstel naar de smaak van de kinderen :
1 liter water
6 eetlepels suiker
200 g gemberknol
1 citroen
24 blaadjes gehakte munt.
Je raspt de knol. Schillen hoeft niet, te veel werk. Wat te klein is om te raspen snij je in kleinere stukken.
De geraspte gember doe je in een kookpot, samen met de suiker en het water.
Je laat het zootje even koken, een paar minuten, om alle smaakstoffen uit de gember te halen.
Daarna giet je alles door een trechter in een grote kan.
Je lengt aan met ongeveer 3 liter spuitwater toe.
Je voegt naar eigen smaak citroen toe.
Om het geheel wat zoeter (maar toch gezond) te krijgen kan je sacharose toevoegen. Of blaadjes stevia uit de tuin. Dat moet ik nog eens testen maar je zou ze kunnen meekoken. Ik weet nog niet welke invloed dat heeft op de kleur en de smaak. Wordt vervolgd.
Om het geheel lekker fris te krijgen voeg je wat ijsblokjes toe.
Mijn eerste testje verliep positief maar ik had geen citroen in huis en gebruikte limoensap. Ook de munt voegde ik nog niet toe.
Van het steviaplantje in de tuin weet ik nog niet of het plantje zal gedijen. Als dat wel het geval is, dan wil ik het aantal plantjes vergroten en de blaadjes gebruiken als zoetstof.
Bemerking. Gember is een tropische plant die volgens mij n een bloempot binnen wel te kweken moet zijn. Binnenkort wil ik hiermee ook wat gaan testen. Als dat lukt, dan worden we nog wat onafhankelijker. Suiker halen we uit onze ijzeren voorraad. Als alternatief zou je kunnen suikerbiet kweken of kunstmatige zoetstof gebruiken of -dat is nog even afwachten- stevia uit de tuin. Dat laatste lijkt mij de eenvoudigste oplossing.
Schol !
werken aan onafhankelijkheid : limonade
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire